sobota, 8 października 2011

Cytrusowo-pieprzny twarożek z rukolą


Ostrawy i kwaśny, ogólnie niesamowity ;)

Składniki:

Biały mielony twarożek
Rukola
pestki dyni
cytryna
biały pieprz
pełnoziarnisty chleb
oliwa
gęsty jogurt naturalny

Robimy:

Twarożek rozgniatamy z jogurtem na jednolita masę, siekamy rukolę a skórkę cytryny ocieramy na tarce albo drobno siekamy. Mieszamy z twarożkiem. Doprawiamy białym pieprzem (sporo), solą i sokiem z cytryny. Dorzucamy jeszcze garść pestek dyni.

Opiekamy chleb na tosty, układamy na nim twarożek, posypujemy jeszcze skórką z cytryny i skrapiamy oliwą.

2 komentarze:

  1. twarożek jest boski a ta rukola nadaje mu zupełnie inny smak

    OdpowiedzUsuń
  2. twarożek nie musi być zawsze ze szczypiorkiem i rzodkiewką ;]

    OdpowiedzUsuń