niedziela, 2 października 2011

Cytrynowo-ziołowa papryka





Papryka robiona w ten sposób jest bliskowschodnią przystawką; cudna na ciepło i na zimno. Szczególnie jak poleży w lodówce i nasiąknie aromatem cytryny, czosnku i ziół.

Składniki:
1 papryka czerwona, zielona i żółta
5 ząbków czosnku
5 plasterków cytryny
świeże zioła: tymianek, rozmaryn
suszone zioła prowansalskie
oliwa

Robimy:
Rozgrzewamy oliwę, na bardzo gorącą wrzucamy czosnek (ząbki przekrajamy na pół ) oraz świeże zioła. Wyciągamy gdy czosnek zaczyna się przyrumieniać. Na tą samą oliwę kładziemy plastry cytryn i smażymy aż puszczą sok i zaczną się karmelizować. Wyciągamy cytryny, wrzucamy paprykę pokrojoną w łódeczki. Szybko obsmażamy : papryka musi się przypiec ale pozostać krucha. Wszystko to uzyskamy jeśli naprawdę dobrze rozgrzejemy oliwę. Na koniec dorzucamy zioła, czosnek i cytrynę, posypujemy jeszcze 2 łyżeczkami ziół prowansalskich. Jemy albo pakujemy w słoik na 1 dzień do zamarynowania.

Tutaj wszystko jest jadalne : czosnek słodki i cytryna smaczna, skórka mięciutka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz