niedziela, 2 października 2011

Jeżyny i szpinak na słodko-wytrawnie


Składniki:
paczka świeżego szpinaku
mały koszyczek jeżyn (idealnie dodać pół na pół: jeżyny i maliny)
biały owczy ser ( tzw "szopski" albo "bułgarski", przechowywany w solance ; kozi tej odmiany też jest bardzo dobry; od biedy może być feta...ale warto poszukać oryginalnego sera)
prażone pestki dyni
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego

Robimy:

Tak właściwie to dużo się nie narobimy ;] mieszamy dressing z miodu, oliwy i octu, prażymy pestki dyni, układamy szpinak i jeżyny, kruszymy ser, posypujemy pestkami i skrapiamy dressingiem. Cudo.

Myślę, że ewentualnie z truskawkami wyjdzie równie dobrze.

2 komentarze:

  1. zrobilam to!!! pycha!!! nie mialam co prawda jezyn, ale z samymi malinami i brazylijskimi prazonymi orzechami zamiast pestek dyni, tez bylo swietne :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. WOW, na brazylijskie orzechy bym nie wpadła ;] myślę, że tu wiele kombinacji będzie dobrych.

    OdpowiedzUsuń