niedziela, 2 października 2011

Krem brokułowy z kurkumą

Zostawcie te nudne kremy z brokuła doprawiane solą i pieprzem. Kurkuma to idealna przyprawa: zaostrza, rozgrzewa, nadaje smaku i pięknego, pomarańczowego koloru.

Składniki:
1 główka brokuła
1 kostka tofu
biały sezam
1 kostka bulionowa
kurkuma
biały pieprz

Robimy:

Gotujemy brokuła w nieosolonej wodzie; w takiej objętości, by woda tylko zakrywała warzywo. Ja gotuję wszystko: łodygi, różyczki... tylko dolna część nóżki na ok 2 cm odcinam.

Nie rozgotujcie... lekko miękki jest idealny. Jak rozgotujecie to z koloru jasnej zieleni zrobi się kolor bagnisty.

Odlewamy 1 kubek wody, dodajemy kostkę bulionową i miksujemy.

Teraz doprawiamy: kurkuma i biały pieprz w proporcjach 3:1 ... a ile to juz indywidualna sprawa ;] ja daję 3 czubate łyżeczki kurkumy i jedną pieprzu. Ale wszyscy wiedzą, że jestem maniaczka ostrych potraw... więc powoli sobie dodawajcie i próbujcie.

Na patelni prażymy sezam. Obtaczamy w nim tofu pokrojone w kostkę i kładziemy na dno miseczki.

Zalewamy kremem , na wierzchu posypujemy jeszcze sezamem i kurkumą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz