niedziela, 30 października 2011

LoDy JeŻyNoWe


Nie płać za lody, ukręć je sam ;P

Wystarczą zamrożone owoce i trochę dodatków. Do tego zwykły malakser. Nie musi mieć nawet opcji do kruszenia lodu (mój nie ma).

Latem zamroziłam mnóstwo owoców : maliny, jagody, jeżyny, brzoskwinie, wiśnie. Teraz mogę z nich skorzystać ;]

Składniki na jedna porcję:

duża szklanka mrożonych jeżyn
jogurt naturalny albo słodka śmietanka ( ze śmietanką smaczniejsze...ale za to bardziej tuczące)
2 łyżeczki miodu
kolorowa posypka

Robimy:

Najpierw wrzucamy do malaksera połowę zamrożonych jeżyn i ok 2-3 łyżki śmietanki lub jogurtu, miód. Mielimy... powoli dodajemy pozostałe jeżyny. Jeśli nie chcą się na gładko zmielić to dodajemy jeszcze troszkę śmietanki/jogurtu.

I to wszystko. Posypujemy czymś kolorowym. Jemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz