środa, 12 października 2011

Pieczone jesienne warzywa

Obłędne. Moje ulubione smaki: zioła, ostrawe przyprawy, czosnek, słodka dynia, pieprzna rukola.
Trzeba się śpieszyć. Sezon na dynię się kończy jak już wszystkie zostaną powycinane na lampiony.

Składniki:

Dynia
Małe buraczki
Papryka
Czerwona cebula
Marchewka
Czosnek
Rukola
Feta
Oliwa
Zioła prowansalskie
Sól
Ocet balsamiczny lub krem balsamico

Robimy:

Warzywa kroimy w kostkę, łódeczki, ćwiartki, duże słupki... jak nam wygodniej. Ma być różnorodnie, kolorowo. Trzymamy się zasady "na jeden kęs". Ząbki czosnku obieramy i przekrajamy na pół. Wszystko skrapiamy oliwą (sporo) i doprawiamy ziołami. Solimy. Najpierw do piekarnika wkładamy same buraki ( będą sie piec najdłużej). Kiedy będę już pół-miękkie dodajemy resztę warzyw. Pieczemy do miękkości... ale pilnujemy, żeby nie zrobić z nich papki. Mają być miękkie ale wciąż chrupkie.

Warzywa prosto z piekarnika układamy na rukoli, kruszymy fetę, skrapiamy jeszcze oliwą i octem balsamicznym.

Uwaga - dyni nie obieramy ze skórki. Osobiście nie obieram też buraków, tylko dobrze myję. Warto, spróbujcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz