piątek, 7 października 2011

Pstrąg cytrusowy


Pstrąg jest marynowany w mieszance skórek cytrusowych, rodzynek , chilli i imbiru. Daje niesamowity efekt z delikatnym mięsem tej ryby.

Mieszanka do marynowania:

Skórka limonki i pomarańczy bardzo cienko poszatkowana albo starta na cienkie słupki
Mały kawałek imbiru (starty)
1 chilli poszatkowane
garść rodzynek (wcześniej namoczonych)
sok z limonki
łyżka oliwy

Robimy:
Robimy mieszankę, szatkujemy wszystko zgrabnie albo ścierami, mieszamy razem. Skórę ryby nacinamy w 4-5 miejscach w poprzek. Delikatnie solimy w środku i na zewnątrz. Wkładamy mieszankę w nacięcia i w brzuszek, tym co zostanie okładamy całą rybę. Zawijamy folią i zostawiamy na 1-2 godziny.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika razem z folią. Pod koniec pieczenia rozcinamy folię, żeby
ryba się podpiekła.

Jemy ;] idealnie z sokiem z limonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz