czwartek, 27 października 2011

Suszone pimidory w ziołowej marynacie


Suszone pomidory robię sama. Te ze słoiczków, już gotowe są jak dla mnie zbyt tłuste i bez konkretnego smaku. Kupuje już suszone w paczuszkach. Można też samemu suszyć w piekarniku... jeśli macie ochotę, nic nie stoi na przeszkodzie. Tylko dobry piekarnik jest potrzebny.

Ale jak na razie polecam kupno już wysuszonych i zamarynowanie.

Składniki:

paczka suszonych pomidorów (ok 200g)
5 ząbków czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego białego
ciepła, przegotowana woda.

Robimy:

W misce układamy pomidorki, dorzucamy czosnek (ząbki przekrajamy na pół), zioła, oliwę i ocet. Zalewamy ciepłą wodą tak, żeby tylko zakrywała pomidory. Mieszamy i przelewamy do słoiczka. Zostawiamy w lodówce na 1 dzień.

Takie pomidorki spokojnie mogą stać w lodówce 2 tygodnie. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz