sobota, 8 października 2011

Tamagojaki z ziołami



Pomysł podpatrzony u Grześka Łapanowskiego ; trochę zmieniony pod kątem produktów, które miałam pod ręką :) Kolejne śniadanie które nie musi być płatkami lub kanapką... albo słodką pompowaną bułką kupioną w przejściu przy metrze Centrum ;>

Składniki:

2 jajka
świeże zioła : bazylia, kolendra, majeranek,dymka od szczypiorku
pomidorki koktajlowe
papryka
marchewka
kiełki rzodkiewki ( albo brokuła, lucerny)
ocet ryżowy
sos sojowy
olej sezamowy
oliwa

Robimy:

Siekamy drobno zioła, jajka delikatnie mieszamy na gładką masę ( staramy się nie napompować ich powietrzem), łączymy jajka z ziołami, doprawiamy łyżeczką octu i sosu sojowego. Na oliwie smażymy cienki omlet. Idealnie jeśli wlejemy najpierw 1/2 masy, zetniemy, zwiniemy w rulon na brzeg patelni i wlejemy drugą polową, zetniemy i "dowiniemy" do poprzedniego ruloniku.

Pomidorki przekrajamy na pół, paprykę w kostkę a marchewkę w płatki przy pomocy obieraczki do warzyw. Dodajemy kiełki. Robimy dressing z sosu sojowego, oleju sezamowego i mieszamy z warzywami.

Omlet kroimy na kawałki i układamy na talerzu w stylu sushi. Obok warzywa, skrapiamy jeszcze wszystko olejem sezamowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz