piątek, 28 października 2011

Tarta dyniowa dla Eli



Wyszła pyszna ;) Masa jak pianka cynamonowa o ślicznym pomarańczowym kolorze.
Przepis jest na średnią okrągłą blachę. Ja robiłam na dużej kwadratowej, więc wzięłam dwa razy więcej składników.

Spód orzechowy:

60 g cukru brązowego
150 g orzechów włoskich
120 g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko ( żółtko)

Masa dyniowo- cynamonowa:

700 g miąższu z dyni
140 g cukru
mielony cynamon - wedle smaku i uznania ;]
4 jajka
250 ml śmietanki słodkiej
syrop klonowy lub kukurydziany

Robimy :

Spód: miksujemy w blenderze orzechy na drobne kawałki ( wielkości ziarenek pieprzu). Wykładamy do miski i ucieramy w blenderze żółtko, wanilię, masło,cukier,mąkę. Dodajemy do orzechów, mieszamy ( ma mieć konsystencję kruszonki do owoców). Następnie wykładamy na dno natłuszczonej brytwanki i wkładamy do lodówki na 1h.

Masa: gotujemy dynie pokrojoną w dużą kostkę (razem ze skórką). Dobrze odsączamy i mielimy na puree w blenderze. Jak ostygnie dodajemy resztę składników.

Podpiekamy spód przed wylaniem masy. Potem pieczemy aż masa stężeje. Studzimy, kroimy i polewamy jeszcze syropem klonowym lub kukurydzianym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz