niedziela, 13 listopada 2011

Kaczusia ze szpinakiem w granatach



Moja pierwsza kaczka. Wyjątkowo dobra.

Składniki:

2 piersi kacze
2 granaty
świeży szpinak
2 ząbki czosnku
ocet winny
oliwa
pieprz
sól
sok z limonki

Robimy:

Najpierw marynujemy kaczkę. Nacinamy od strony skóry w odstępach 2 cm, solimy, pieprzymy, nacieramy wyciśniętym czosnkiem. Wyciskamy sok z 1 granatu, mieszamy z oliwą i zalewamy kaczkę. Marynujemy najlepiej przez całą noc.

Granatowy dressing do szpinaku : sok z granatu, oliwa, ocet winny, 1/2 łyżeczki cukru, troszkę soku z limonki, pieprz. Zanim wyciśniemy sok, wydłubmy z granatu 2 łyżki pestek do posypania.

Kaczusię oczyszczamy z pestek i czosnku ( żeby się nie spaliło) i obsamażamy na patelni z obu strony. Marynatę przecedzamy przez sitko pozbywając się czosnku i pestek ( spala się w piekarniku). Kaczkę wkładamy do pieca i podlewamy marynatą. Pieczemy. Jak długo? Zależy jak lubicie. Ja zawsze wolę kaczkę lekko różową w środku.

Potem kroimy na kawałki, układamy na talerzu kaczke i szpinak, wszystko polewamy dressingiem i posypujemy pestkami granatu.

1 komentarz: