czwartek, 3 listopada 2011

Pomarańczowe curry dyniowe


Składniki: ( na 4 porcje)

pierś indyka/ kurczaka ( 0,5 kg)
dynia, najlepiej hokkaido albo inna, której nie trzeba obierać ze skórki ( 300- 400g)
Ciecierzyca z puszki lub gotowana ( 1/2 puszki)
puszka mleka kokosowego ( 400 ml)
żółta albo czerwona pasta curry
pietruszka
sól

Robimy:

Indyka kroimy w paseczki, solimy i wrzucamy do rondla. Zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy. Dynie kroimy w kostkę ( jeśli ma cienką skórkę to nie obieramy), ciecierzyce odsączamy z zalewy. Dodajemy do indyka. Doprawiamy pastą curry. Ja daję na taka porcję 2 kopiaste łyżki. Wtedy jest dość pikantne. Proponuję dać najpierw jedną i spróbować, ewentualnie dodać więcej. Gotować aż dynia zrobi sie miękka ale nie rozgotowana. Solimy jeszcze na koniec i posypujemy pietruchą ;D Jemy same albo z ryżem.... albo z kuskusem...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz