wtorek, 13 grudnia 2011

Sałata z grejpfrutowym vinegret i czarnym sezamem

Szybki lunch w sezonie na cytrusy :) Dressing z sokiem z grejpfruta to akurat porcja zdrowia i witaminy C na zimę.

Na 2 porcje:

Paczka mixu sałat kolorowych
2 grejpfruty
mała kostka fety
2 łyżeczki czarnego sezamu
ocet winny
oliwa
1/2 łyżeczki cukru drobnoziarnistego

Robimy:

Fetę kroimy w kostę i obklejamy sezamem. Wyciskamy sok z 1 grejpfruta a drugiego kroimy na cząstki bez gorzkich błonek. Do wyciśniętego soku dodajemy ocet winny (2 łyżki) i oliwę ( 2 łyżki). Wsypujemy cukier i mieszamy najlepiej w zamkniętym słoiku.

Wykładamy sałatę, na nią fetę, cząstki owocu i polewamy dressingiem.

1 komentarz: