piątek, 20 stycznia 2012

cebuLOVEa z szałwią i soczewicą



Gorąca cebulowa na zimę zawsze jest dobra ;] Ale wersja z zapiekanym żółtym serem wydawała mi się zawsze za ciężka. No więc powstała wersja lżejsza - z soczewicą.

Składniki:

1 mały por
2 duże cebule białe
2 duże cebule czerwone
szklanka soczewicy
bulion warzywny lub drobiowy ok 1,5 litra
oliwa
ulubiona przyprawa do zup ( u mnie Maggie)
pęczek szałwii

Robimy:

Cebulki i por szklimy na oliwie, lekko solimy. Soczewicę gotujemy, dodajemy do cebul. Zalewamy wszystko gorącym bulionem, doprawiamy Maggie i poszatkowaną szałwią.Zagotujmy. Podajemy od razu, żeby czerwona cebula nie straciła koloru.

Łatwe? Łatwe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz