środa, 4 stycznia 2012

Placuszki z cukinii i serka wiejskiego.

Placki z cukinii powstały w jednej chwili; na zasadzie sprzątania lodówki. Nie ma w nich mąki. Wystarczy trochę oliwy ...a jak się ma dobra patelnię teflonowa wyjdą i bez tłuszczu. Okazało się, że twarożek wiejski świetnie się nadaje jako substytut żółtego sera.

Składniki:

1 cukinia
kubeczek twarożku ( dobrze odsączony)
1 jajko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki skrobi kukurydzianej (opcjonalnie)
Robimy:

Cukinię trzemy na grubych oczkach tarki. Solimy i odstawiamy, żeby puściła soki. Potem dokładnie odcedzamy, mieszamy z twarożkiem i jajkiem. Wyciskamy czosnek i doprawiamy pieprzem, gałką; smażymy. Jeśli ciasto się rozpada dodajmy skrobię. A jeśli jest nam to obojętne- to i nawet mąkę ;P

Posypujemy sezamem na koniec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz