poniedziałek, 6 lutego 2012

Kurczak teryjaki w sezamie



Ten przepis mnie przeraził na początku. Jak to, jak to...bez chili i czosnku? Ja muszę. Dużo ostrego. Jak kuchnia chińska to musi być ostro. Ale jednak... trzymałam się oryginalnego przepisu i nie żałuję. Wyszło delikatne mięso z charakterystycznym smakiem dzięki marynacie, z aromatem sezamu i przegryzane kolendrą.

2 piersi kurczaka
8 łyżek marynaty teriyaki
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
po łyżce białego i czarnego sezamu
1 duża czerwona cebula
1 łyżka maki ziemniaczanej
garść kolendry
łyżka oleju sezamowego
zwykły olej ( ja używam z pestek winogron).

Kurczaka kroimy w szerokie paski i marynujemy w teriyaki i sosie sojowym ok godzinki. Odsączamy z marynaty i opruszamy maką ziemniaczaną. Smażymy na bardzo gorącym oleju; gdy jest zrumieniony wlewamy marynatę, dodajemy cebulę i dusimy jeszcze chwilkę. Cebula powinna być chrupka, nie uduszona na miękko jak to mamy w zwyczaju.

Na koniec dodajemy sezam, układamy w miseczkach, skrapiamy olejem sezamowym i posypujemy kolendrą.


1 komentarz: