niedziela, 26 lutego 2012

Zapiekane suszone morele, nadziane mięsem z pistacjami.



Danie Turcja pachnące : słodkie morele z chrupiąca pistacją, kardamonem i cynamonem.

Nie sądziłam, że będzie to aż takim przebojem.

Co potrzebujemy ?

Duża paczka suszonych, ładnych, dużych moreli
Mięso mielone- baranina lub jagnięcina; ale mielony indyk też będzie bardzo dobry, tylko niech to będzie mielony udziec a nie pierś.
Pistacje
Kardamon w ziarnach
Cynamon mielony
Limonka ( sok + skórka)
Biały pieprz
Oliwa

Jak zrobić?

Najpierw namoczyć morele w ciepłej wodzie - napęcznieją ładnie, odcedzić, ale nie wylewać wody. Każda morelka ma nacięcie po wydrylowaniu pestki- trzeba je znaleźć i naciąć, zrobić palcem możliwie głęboką sakiewkę .

Robimy nadzienie - smażymy mięso doprawione solą, białym pieprzem i cynamonem. Na sam koniec dodajemy skórke z limonki, pistacje i kardamon.

Proporcje przypraw- jak nam zasmakuje. Ja dałam dużo kardamonu- nuta główna dania, w tle cynamon i lekka pikanteria białego pieprzu.

Nadziewamy porządnie morele, wstawiamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy na 1/3 ich wysokości wywarem który nam został z namaczania. Jeszcze kapka oliwa na każda sakiewkę od góry i do pieca. Aż będą przypieczone od góry.

Cudo.

3 komentarze:

  1. Jeszcze się z takim połączeniem nie spotkałam :D Ale brzmi dość ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre suszone morele kupiłem ostatnio w tym sklepie: http://www.ekosmakosz.pl/pl/p/Morele-BIO-150g-BioPlanet/119. Spróbowałem zrobić wszystko wg. twojego przepisu i rzeczywiście bardzo ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe, prawda ? maży mi się zrobienie dania marokańskiego : ciasto filo przekładane mięsem gołębia z cynamonem właśnie. myślę, że te morele były dobrym wstępem do dalszych eksperymentów z mięsami na słodko. dzięki wielkie za linka, ciężko dostać dobre, duże suszone morele. w supermarketach najczęściej są takie mikruski- odpadki.

    OdpowiedzUsuń