sobota, 10 marca 2012

Krewetki curry na kolendrowym puree z fasoli.




Mój własny autorski pomysł. Bardzo aromatyczne i ciekawe. Co p0trzebujemy?

kubek fasoli "Jasia" (suszona)
świeża kolendra
krewetki tygrysie
czerwona pasta curry
oliwa
kurkuma
1-2 ząbki czosnku
sól

Fasolę moczymy przez całą noc w wodzie. Krewetki marynujemy w oliwie wymieszanej z pastą curry i czosnkiem wyciśniętym przez praskę.

Fasolę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i mielimy w malakserze na gładką masę dolewając oliwy i wody ( zależy jak bardzo "tłuste" chcemy puree)pod koniec mielenia jeszcze duża garść kolendry najlepiej razem z łodyżkami.

Krewetki wrzucamy na patelnię i smażymy, pod koniec dolewamy całą marynatę.
Układamy je na puree i posypujemy kolendrą, polewamy sosem curry z patelni.

1 komentarz:

  1. Drugi przepis z krewetkami jaki dziś czytam - to zdecydowany znak, żeby je w końcu zjeść! Pomysł autorski i wydaje się, że bardzo udany:)

    OdpowiedzUsuń