niedziela, 27 maja 2012

Shepherd's pie z Guinnessem

 Nie sądziłam, że wyjdzie aż tak dobra : kremowe, tradycyjne irlandzkie puree i delikatna jagnięcina z ciemnym piwem   ;]

Robimy puree:
ziemniaki ugotowane
mleko albo masło
cheddar
szczypiorek
sól
gałka muszkatołowa
 Ziemniaki po ugotowaniu miażdżymy, dodajemy masło/ mleko, przyprawy ( do smaku, ja lubię dużo gałki) i mieszamy na bardzo gładką, aksamitną masę (polecam malakser). Na koniec dodajemy poszatkowany szczypiorek.

Robimy jagnięcinę:
1 kg jagnięciny mielonej
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
mała buteleczka Guinnessa
sos Worcester

Mięso podsmażamy na małej ilości oleju, dodajemy przeciśnięty czosnek, pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i seler. Dolewamy piwo i dusimy aż płyn odparuje. Na koniec doprawiamy sosem Worcester , solą i pieprzem.

Jagnięcinę układamy na dnie brytwanki, zakrwamy warstwą puree i pieczemy, najlepiej z górnym nawiewem żeby warstwa ziemniaków zamieniła się w chrupką skorupkę. Pod koniec posypujemy deilkatnie cheddarem.


2 komentarze:

  1. niestety nigdzie smakuje mi tak jak lany z kija w Irlandii....

    OdpowiedzUsuń