niedziela, 27 maja 2012

Słodko-wytrawne grzanki kornwalijskie

 Przerwa w prowadzeniu bloga się chyba skończyła :) nowa praca, masa stresów i rozmyślanie o relacjach ludzkich nie jest wymówką ;] na dysku mam ponad 60 przepisów ze zdjęciami ...a tu wiosna idzie, świeże składniki... więc trzeba nadrobić blogowanie.

Cd wieczoru irlandzkiego co był... 2 miesiące temu. Grzanki kornwalijskie. Z cheddarem i chutneyem paprykowo- cebulowym.

 Składniki:

Kilka kromek dobrego, wiejskiego pieczywa ( grubo krojonych)
Papryka
Czerwona cebula
Garść tartego cheddara
Jajko
Łyżka śmietanki kremówki
 Pieprz
Ocet balsamiczny
Cukier brązowy

Robimy:

Kroimy cebulę i paprykę w sporą kostkę/ piórka.
Podsmażamy na łyżeczce oliwy. Dodajemy szczyptę soli, 1-2 łyżki octu balsamicznego i 1 łyżeczkę brązowego cukru. Dusimy razem i czekamy aż ocet z wodą wytrąconą z warzyw odparuje a cukier się skarmelizuje.

Kromki chleba podpiekamy na złoto

Jajko z śmietanką i serem mieszamy, dodajemy sporo pieprzu.

Chutney nakładamy na chleb, na wierzch masę serową i zapiekamy.

Cudne. Akurat do dobrego piwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz