niedziela, 24 czerwca 2012

Krem z żółtych pomidorów w stylu indyjskim



Mój własny pomysł jak wykorzystać żółte, dojrzałe pomidory :)  Ogólnie jestem wielką fanką zup- kremów. Na letni krem pomidorowy mam z kilkanaście pomysłów. A to bardziej orientalna wersja:

6 dojrzałych, zółtych pomidorów
1 marchewka
1 biała cebula
4 ząbki czosnku
kawałek kłącza imbiru
kolendra
jogurt naturalny
ulubiona przyprawa do zup ( bulion w kostke, jakieś "ziarenka smaku" czy tam cuś innego)
przyprawa curry w proszku
kolendra w proszku ( korzeń)

Pomidory, marchewkę i cebulę gotujemy, odlewamy 1/2 wody i miksujemy razem z ząbkami czosnku ( uwaga- czosnku nie gotujemy, dajemy zaraz przed zmiksowaniem) ;jak jest za gęste, dodajemy wody- wywaru z jarzyn. Doprawiamy przyprawami : bulionem, curry ( ok 2-3 łyżeczek) oraz kolendrą ( 1/2 -1 łyżeczka).

W miseczkach dodajemy po łyżce jogurtu, garść kolendry ( składnik nie do pominięcia) oraz imbir wyciśniety przez praskę do czosnku.

Proszę :) Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz