wtorek, 26 czerwca 2012

Naleśniki z bazyliowo- wytrawnymi truskawkami




    Jeśli jeszcze nie jedliście wytrawnych truskawek- to w tym letnim sezonie na pewno już czas poszerzyć swoje horyzonty :)

Truskawki świetnie się komponują z ziołami, a szczególnie z bazylią.

Tutaj bardzo prosta propozycja : truskawki z bazylia i balsamico jako dodatek do naleśników.



Potrzebujemy:

miseczkę truskawek
dużą garść bazylii
3 łyżki octu balsamico
1 łyżczka płynnego miodu

Połowę truskawek rozgniatamy widelcem, połowę zostawiamy w całości. Mieszamy z octem, miodem i poszarpaną bazylią. Zostawiamy w lodówce na ok godzinkę aż truskawki puszczą sok.

Nakladamy na naleśniki :)

Ja zrobiłam na małej patelni - taką imitację pancake`sów :)

Dobrze też przed podaniem opruszyć kolorowym pieprzem.

1 komentarz: