Jeśli jeszcze nie jedliście wytrawnych truskawek- to w tym letnim sezonie na pewno już czas poszerzyć swoje horyzonty :)
Truskawki świetnie się komponują z ziołami, a szczególnie z bazylią.
Tutaj bardzo prosta propozycja : truskawki z bazylia i balsamico jako dodatek do naleśników.
miseczkę truskawek
dużą garść bazylii
3 łyżki octu balsamico
1 łyżczka płynnego miodu
Połowę truskawek rozgniatamy widelcem, połowę zostawiamy w całości. Mieszamy z octem, miodem i poszarpaną bazylią. Zostawiamy w lodówce na ok godzinkę aż truskawki puszczą sok.
Nakladamy na naleśniki :)
Ja zrobiłam na małej patelni - taką imitację pancake`sów :)
Dobrze też przed podaniem opruszyć kolorowym pieprzem.
Fantastyczne połączenie smaków;)
OdpowiedzUsuń