czwartek, 5 lipca 2012

Tarta z żółtej i zielonej cukinii doprawiana oregano.




Tarta z cukinii wyszła mi znakomita :) nie spodziewałam się, że w archaicznym, gazowym piekarniku da się coś takiego idealnego zrobić. A idealne było wszystko : kruchość ciasta, kolorowy wygląd, smak i cukinia która pozostała chrupka. Ale po kolei, po kolei....

Najpierw robimy kruche ciasto :

1 i 1/4 szklanki mąki
3/4 kostki zimnego masła
1 jajko
pół łyżeczki soli.

Zagniatamy razem :) musimy uformowac kulę. Zimne masło przed dodaniem do mąki "dziabiemy" nożem na drobne kawałki. Jeśli ciasto jest za miękkie i przykleja się do palców- dosypujemy mąki.

Wstawiamy do zamrażarki na pół godziny. Albo na godzinę do lodówki.

W tym czasie kroimy cukinię na grube plastry ( 0,5 - 1 cm), solimy, pieprzymy i odstawiamy.

Robimy masę jajeczną :  2 jajka i mały kubeczek śmietanki 12%. Mieszamy razem, solimy i doprawiamy gałką muszkatołową ( ja daję 1 czubatą łyżeczkę) i do tego świeże oregano. Polecam świeże żioła- mają zupełnie inny smak. Oregano jest jednak delikatniejsze, więc jak chcecie mieć jego mocny smak- weźcie suszone. Świeżego dajemy dużą garść listków, suszonego- 2 łyżeczki.

Mieszamy dokładnie masę.

Wyciągamy ciasto z lodówki, smarujemy blachę kawałkiem masła i wykładamy ciasto - nie wałkujemy, rwiemy kawałki i dociskamy palcami.Nakłuwamy widelcem i podpiekamy aż się delikatnie zarumieni. Wtedy wyciągamy, wlewamy masę jajeczną ( zostawmy 3-4 łyżki) a na wierzchu układamy plastry cukinii. Cukinię opruszmy pieprzem, nałóżmy na nią pozostałą masę i posypmy jeszcze oregano. No i w piec... aż się zetnie a cukinia zmięknie.

2 komentarze:

  1. Cukiniowa tarta to esencja lata;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie :) ja moge teraz żyć na cukinii : tarta z cukinią, pasta z cukinią, grillowana cukinia, sałatka z cukinią, krem z cukinii.... :D

    OdpowiedzUsuń