sobota, 21 lipca 2012

Tartletki malinowe z białą czekoladą

Tartletki z owocami są zawsze efektywne. A jak się jeszcze zrobi przybranie z mięty i draży : szał gwarantowany :)

Ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 kostki zimnego masła
1 jajko
2 opakowania cukru waniliowego

Nie ma nic bardziej prostego niż ciasto kruche : wszystko razem mieszamy i zagniatamy aż sie nam zrobi ładna, sprężysta kulka. Masło ma być zimne , dlatego przed dodaniem do maki kroimi w małe kawałeczki.

Masa:

1 jajko
szklanka smietanki kremówki
5 łyżek startej białej czekolady

Wszystko razem mieszamy :)

Do tego owoce, białe draże i mięta.

Ciasto wkładamy do foremek i podpiekamy aż zacznie sie rumienić. Wtedy w środku układamy owoce i zalewamy masą. Uważajcie bo biała czekolada lubi opadać na dno pojemnika gdzie mieszaliśmy masę.

Wstawiamy w piec aż się zetnie i ładnie przyrumieni. Ozdabiamy drażami i miętą. Z bitą śmietaną są równie atrakcyjne :)

3 komentarze:

  1. Bardzo smaczny przepis :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki :) to praktycznie jedno z moich pierwszych podejść do pieczenia ciast... wstyd sie przyznać , gotuję dużo ...ale pieczenie zawsze było gdzieś na boku.

    OdpowiedzUsuń