sobota, 4 sierpnia 2012

Otrębowa tarta z kurkami i suszonymi pomidorami.

Miała być tarta z kurkami według życzenia Kasi Be na Facebooku ...no więc proszę, jest !

Pierwszy raz zagniotłam ciasto kruche otrębowe; pomyslałam, że charakterystyczny smak kurek nie może być podany na zwykłym, pszennym spodzie.

I to był strzał w dziesiątkę :)


Składniki są na średnią blachę:

Ciasto:
3/4 szklanki drobno zmielonych otrąb
3/4 szklanki mąki ( razowej, orkiszowej albo i pszennej)
1/2 kostki zimnego masła
1 duże jajko
szczypta soli

Nadzienie tarty:
mały koszyczek kurek
pół słoiczka suszonych pomidorów dobrze odsączonych
2 plasterki sera feta
świeży rozmaryn
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 jajko



Ciasto zagniatamy i lepimy w ładną kulkę. Jeśli się klei do palców: dosypujemy mąki aż będzie elastyczne. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Kurki chwilkę obsamażamy na łyżeczce oliwy.Pomidory szatkujemy w paseczki, fetę kroimy w kostkę, gałązkę rozmarynu siekamy.

Jajko roztrzepujemy ze śmietanką, solimy i pieprzymy.

Ciasto wykładamy na blaszce i podpiekamy, jak zaczyna sie rumienić - wyciągamy, układamy wszystkie składniki, zalewamy masą i wrzucamy z powrotem do pieca aż się masa zetnie i wszystko ładnie zapiecze.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz