niedziela, 12 sierpnia 2012

Pudding ryżowo- cynamonowy z owocami

Ja to się nigdy nie mogę nacieszyć lata i tych wszystkich owoców; praktycznie jem je ciągle : na śniadanie sałatka z młodym szpinakiem i brzoskwiniami, po drodze do pracy, przy metrze, łapię na stoisku owocowo- warzywnym koszyk malin i borówek do pracy.

I tak trochę nie mogę się nadziwić jak ludzie mijają te wspaniałości, które są tylko kilka miesięcy w roku i idą na ... kebaba z budki.   ;/


A dziś proszę : będzie pudding ryżowy :) potrzebujemy na 2 porcje szklankę ryżu białego, szklankę mleka, cynamon, miód, owoce, szczyptę soli i miętę.

Ryż gotujemy w mleku ( nalewamy tyle, żeby mleko przykryło tylko ryż). Dosypujemy szczyptę soli i czekamy az ryż wchłonie mleko. Jeśli jest jeszcze twardy - dolejmy kilka  łyżek i dalej czekajmy powoli mieszając. Jak już jest gotowy ( konsystencja gęstego jogurtu naturalnego) dosypmy cynamonu.



Niech przestygnie bo inaczej owoce się nam w nim "zagotują". Dodajemy je jak ryz jest juz letni. Polewamy miodem i dekorujemy miętą.





1 komentarz: