sobota, 8 września 2012

Wegetariański grill: marchewki w parmezanie i kokosie

 Te marchewki są szybkie, łatwe i strasznie fektowne   :) coś innego niż w kółko grillowana kiełbacha albo niesmiertelna cukinia z grilla.

Najlepsze by były marchewki młode, jeszcze z natką; jak nie to trzeba by wybrać jak najbardziej zgrabne.





Potrzebujemy :

- marchewki, przekrojone na pół
- tarty parmezan
- wiórki kokosowe
- jajko

That`s it ! Nic więcej !




Kokos i parmezan mieszamy ze sobą w proporcji pół na pół na talerzyku. Na drugim roztrzepujemy jajko. Panierujemy jak kotlety : najpierw w jajku potem w suchej panierce. Można na dwa razy, jeśli chcemy miec bardziej grubą skórkę.

Niczego tu nie solimy, wystarczy sam parmezan, jest wystarczająco słonawy.

Wrzucamy na grilla albo na patelnię grillową. Czekamy aż będzie ładnie brązowe. Marchewki mają tylko delikatnie zmięknąć ; zostają chrupkie i gorące.

Można wypróbowac też inna opcję : zamiast kokosa dodać zmielone orzechy.

4 komentarze:

  1. Nie pomyślałabym, żeby zgrillować marchewki ;) Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z tymi marchewkami, coś nowego, do wypróbowania. Szkoda, że pogoda nie grillowa :(

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczne połączenie marchewka, parmezan i kokos :)

    OdpowiedzUsuń