niedziela, 2 grudnia 2012

Sabji z brukselki i czarnej rzepy doprawione czarnuszką




 
Dziwna sprawa z tym sabji : ma tyle wersji, że trudno się połapać. To po prostu gotowane warzywa, oblepione sosem z aromatycznym, indyjskimi przyprawami. Moje pierwsze podejście było do brukselki i czarnej rzepy. Praktycznie powinny być ziemniaki, ale ponieważ nie jem od dłuższego czasu węglowodanów, szukam zamienników. Możecie dać zatem ziemniaki, albo zrobić z rzepą : po ugotowaniu i doprawieniu i smak i konsystencja niemal ziemniaka.


 
Będziemy potrzebować 0,5 kg brukselki, 2 duże czarne rzepy ( albo ziemniaki), 1 duża biała cebula, kartonik przecieru pomidorowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki nasion czarnuszki, 1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka garam masali, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól, olej.


Brukselkę i pokrojoną w dużą kostkę rzepę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę smażymy na złoto poszatkowaną w grube piórka. Wszystko razem wrzucamy do garnka, dajemy przecier, koncentrat i przyprawy. Solimy do smaku i jeszcze ok 10 minut dusimy razem.

2 komentarze:

  1. Rewelacja! Jestem zachwycona! Zapisuję i zrobię jak najszybciej!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe danie, fajny ten dodatek rzepy

    OdpowiedzUsuń