niedziela, 6 stycznia 2013

Chlebowy pudding z kandyzowanymi owocami








 Wiem, że może wzbudzić na początku lekki brak entuzjazmu (bo cóż takiego nadzwyczajnego w zapiekanym chlebie z cukrem?), ale uwierzcie : warto. Anglikom jednak czasami coś wychodzi w kuchni. To moje pierwsze podejście do angielskiego puddingu i wybrałam najprostszą wersję.

Potrzebujemy : kromki białego pieczywa, 3-4 jajka, 0,5 litra pełnotłustego mleka, brązowy cukier ( szklanka, albo mniej, zależy jak słodkie chcemy mieć danie), kandyzowane skórki cytrusów ( pomarańcza, cytryna, limonka), suszone : żurawina, morele daktyle, poszatkowane migdały ( 2 łyżki).

Mieszamy na jednolitą masę mleko, jajka i cukier. Maczamy z każdej strony kromki chleba i układamy w naczyniu, przesypując każdą warstwę kandyzowanymi skórkami i owocami. Zalewamy resztą masy i posypujemy po wierzchu jeszcze cukrem dla efektu "skorupki". Zapiekamy na złoto.

Polecam na śniadanie  !   :)















2 komentarze:

  1. pychotka!:) skradł moje serducho swoją prostotą!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kandyzowanymi owocami? To musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń