niedziela, 17 lutego 2013

Włoska zupa z dynią, selerem naciowym i bazylią

 Strasznie dobra, pożywna, zdrowa. Pachnie bazylią i czosnkiem. No i rozgrzewa w zimie :)

Potrzebujemy 1,5 litra bulionu, miseczkę pokrojonej w kostkę dyni, tyle samo selera naciowego, cukinii i ziemniaka. Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Tylko ich nie rozgotujcie. Powinny zachować chrupkość. Ziemniaka oczywiście gotujemy osobno, nie razem z resztą składników.



Dodajemy puszkę pomidorów ( kupcie już pokrojone w kostkę). Na sam koniec wciskamy 4 ząbki czosnku i dodajemy porządny pęczek  poszarpanej na kawałki bazylii. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą lub ulubioną przyprawą do zup.








2 komentarze:

  1. jestem ostatnio bardzo 'into soups', tę zrobię z pewnością, bo doskonała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Napewno jest pyszna! idealna na jesienne chłody :)

    OdpowiedzUsuń