niedziela, 24 marca 2013

Hummus z avocado



Oto kolejna wersja mojego kochanego hummusu. Dzięki avocado ma intensywnie zielony kolor i aksamitną fakturę. Wersja dla tych , co nie przepadają za mocno pikantnymi i czosnkowymi tradycyjnymi wersjami,

Będziemy potrzebowali:

1 puszkę ciecierzycy
1 bardzo dojrzałe i miękkie avocado
oliwę
1 czubatą łyżkę sezamu
1 ząbek czosnku
sól
garść bazylii
Ciecierzycę dobrze odsączamy z zalewy
( najlepiej na sitku). Avocado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

W blender wrzucamy ciecierzycę, sezam i dodając oliwę mielimy, aż sezam zostanie ładnie wchłonięty do masy. Wrzucamy teraz avocado, czosnek i lekko solimy. Mielimy dalej dolewając oliwy do pożądanej konsystencji.

Podajemy polane oliwą i posypane poszatkowaną bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz