niedziela, 24 marca 2013

Krem z pieczonych buraczków i pomarańczy.






Zupa- krem z buraków ? Z pomarańczą ? Yesss...przepis dla odważnych, szukających ciekawych smaków. Zima trzyma, szparagów nie widać, botwinki też nie, więc trzeba się ratować zimowymi darami natury.

Kupcie 1,5 kilo ładnych, małych buraczków, 1 dużą pomarańczę, śmietanę albo jogurt naturalny, świeży tymianek ( lub suszony), kostkę bulionową.



Buraczki myjemy , przekrajamy na połówki i w skórkach pieczemy aż będą miękkie. Wyciągamy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i wrzucamy na dno garnka. dodajemy tymianek i otartą skórkę z 1/2 pomarańczy. Podlewamy łyżeczką oliwy i przesmażamy chwilę. Dodajemy ok 1 litra bulionu, sok wyciśnięty z pomarańczy i miksujemy na krem. Gotujemy jeszcze chwilkę. Podajemy z kożuchem śmietany i posypujemy skórką pomarańczową z reszty pomarańczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz