sobota, 13 kwietnia 2013

Czerwony ryż z rozmarynem, suszonymi pomidorami i indykiem.




 To danie powstało przez zupełny przypadek. No prawie zupełny   :)  . I stało się totalnym sukcesem. Przede wszystkim potrzebujemy czerwony ryż w łupinach, ewentualnie czarny. Do tego świeży rozmaryn, suszone pomidory z zalewy, czerwona cebula i pierś indyka. Ja miałam ją już wcześniej przyrządzoną w przyprawie do pieczeni i upieczoną, więc tylko pokroiłam w dużą kostkę.


  Na 2 porcje potrzebujemy : 

  pełny kubek ryżu
  ok 300g piersi indyka
  suszone pomidory z zalewy 
  jedna czerwona cebula
 1- 2 gałązki świeżego rozmarynu.


 Ryż czerwony ( lub czarny) gotuje się dość długo. Najpierw jednak go dobrze przepłuczcie. Koniecznie, bo zdarzają się kamyczki albo ziarenka piasku. Potem zalewamy go wodą ( woda ma zakrywać ryż na ok 5 cm ) i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. Woda będzie powoli odparowywać , więc trzeba pilnować i dolewać. Jak ryż będzie już prawie dobry, zostawiamy by woda zupełnie odparowała. Mamy teraz coś przypominającego w konsystencji risotto. Wrzucamy na sitko i przepłukujemy ze skrobi, by się nie kleił.  I już jest elegancko sypki.

Na patelnie wlewamy 2 łyżki oleju z zalewy i smażymy indyka posolonego i pokrojonego w kostkę. Gałązki rozmarynu obieramy z igiełek i siekamy. Dorzucamy do indyka wraz z cebulą pokrojoną w piórka. Smażymy chwilkę, żeby rozmaryn wydobył aromat. Cebula powinna być praktycznie tylko lekko zeszklona, nadal chrupka.

Teraz dodajemy ryż i suszone pomidory i smażymy chwilkę, aż wszystko będzie ciepłe.

No i jemy :)  Proponuję do tego dobre, białe wino  :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz