niedziela, 28 kwietnia 2013

Szparagi w szynce parmeńskiej z masłem bazyliowym



 Już są, już są, już są... powoli wychodzą ziemi ; te zielone i te białe. A to mój ulubiony sposób ich podania. Najpierw oczywiście je czyścimy, odcinamy końce i gotujemy w wodzie z łyżeczką cukru i łyżeczką soli.

Gotujemy na pół-miękko, wyciągamy, odcedzamy i zawijamy po 3 sztuki w plaster szynki parmeńskiej. Wrzucamy na patelnię i obsmażamy aż szynka będzie chrupka.




Do tego przygotowujemy masło czosnkowo- bazyliowe. Zwykłe masło najpierw wyciągamy z lodówki i czekamy, aż w temperaturze pokojowej zmięknie. Garść bazylii szatkujemy drobniutko ; 2 ząbki czosnku ( albo i więcej) przeciskamy przez praskę. Wszystko dokładnie mieszamy z masłem, następnie wykładamy naszą mieszankę na dnie jakiegoś naczynia i wstawiamy do lodówki, żeby było twarde. Wyciągamy, kroimy w kostkę .

Nakładamy na gorące szparagi, żeby się ślicznie rozpuściło.



1 komentarz:

  1. Z radością przyjmij Nominację do Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy na http://jedzismakuj.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń