poniedziałek, 27 maja 2013

Omlet ze szparagami i parmezanem

 Wiem, że niektóre przepisy ze szparagami są wyjątkowo skomplikowane, ale ten maślany omlet to naprawdę nic trudnego. A sezon na szparagi w pełni, więc trzeba korzystać.

Najpierw odcinamy końcówki szparagów i kroimy na kawałki.Odkładamy główki na bok. Gotujemy łodyżki w wodzie doprawionej 1 łyżeczką soli i cukru. Dopiero jak łodygi zaczną mięknąć, dodajemy główki. Szparagi odcedzamy dobrze na sitku ; następnie podsmażamy na łyżce masła.

W miseczce roztrzepujemy 2 jajka, soli, pieprzymy i dodajemy łyżeczkę parmezanu. Wlewamy masę na rozgrzaną patelnię z łyżeczką masła i smażymy aż będzie ścięty, ale nie wysuszony. Ściągamy z ognia, wykładamy szparagi na omlet i składamy na pół. Posypujemy jeszcze pieprzem i parmezanem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz