niedziela, 12 maja 2013

Włoska sałatka na młodym szpinaczku


 Świetna sałatka we włoskim stylu. Chrupiąca pancetta, prażone orzeszki pinii , szpinaczek. Proste i najlepsze smaki. Bardzo podobną zamówiłam kiedyś z przyjaciółmi w naszej ulubionej praskiej kawiarni i od tej pory nie mogę bez niej żyć.

Na jedna porcję potrzebujemy :
- garść liści szpinaku
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 plasterki pancetty
- 2 łyżeczki tartego parmezanu
- 2 łyżeczki orzeszków pinii
- oliwa
- sok z cytryny
- szczypta białego pieprzu


Na patelnię wlewamy kilka kropel oliwy, podgrzewamy i wrzucamy pancette pokrojona w paseczki. Podsmażamy aż się wytopi i stanie się rumiana i chrupiąca.  Zdejmujemy ją z patelni i na pozostały tłuszcz dodajemy połówki pomidorków koktajlowych. Smażymy je od strony skórki do momentu aż zacznie się przyrumieniać. Teraz dodajemy  na chwile orzeszki; uważamy żeby się nie spaliły. Razem z pomidorkami i czipsami z pancetty wykładami na szpinak. posypujemy parmezanem i polewamy dressingiem zrobionym  z oliwy, soku z cytryny i szczypty białego pieprzu.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz