niedziela, 9 czerwca 2013

Jajecznica ze szparagami, łososiem i koperkiem.




Szybka i prosta sprawa ; potrzebujemy kolka szparagów ( ugotowanych na pół-twardo w słono-słodkiej wodzie), 3 jajka, 100g łososia w plasterkach ( wędzony), sól, masło lub oliwa i koperek.



Szparagi kroimy na mniejsze części ; jeśli są grube przekrajamy wzdłuż. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem; podsmażamy lekko i wbijamy jajka. Nie mieszamy, czekamy aż białko się w połowie zetnie. Teraz dodajemy część łososia posiekanego w paseczki, solimy i mieszamy wszystko.

Wykładamy jajecznicę na talerz, na wierzch dodajemy resztę łososia i posypujemy koperkiem.


Skropienie sokiem z cytryny jest równie ciekawą alternatywą dla standardowej jajecznicy z szynką i szczypiorkiem.

1 komentarz: