środa, 31 lipca 2013

Ciacha z czerwoną porzeczką


Ciacha z porzeczkami są boskie : puchate, z wierzchu chrupiące i kwaskowego. No i są strasznie proste, szybko się pieką.

Na ciacha potrzebujemy :

- 100g masła
- 1 jajko
- 1 szklanka ( 150g) mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mielonych migdałów
- 1/2 szklanki ( 100- 120g ) drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- porzeczki


Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki i dodajemy miękkie masło pokrojone w kosteczkę. Dodajemy jajko i wszystko razem ugniatamy. Z ciasta odrywamy kawałki , rozgniatamy ręką na płaskie placuszki ( nie muszą być równe). Na środek wkładamy porzeczki, delikatnie zawijamy i formujemy kulkę. Układamy kulki z porzeczkami na blaszce i delikatnie je spłaszczamy ręką ( ważne, żeby nie rozgnieść owoców).

Na wierzch dodajemy kilka porzeczek do dekoracji. Pieczemy 15- 20 minut w temperaturze 170 stopni aż się zarumienią.







4 komentarze:

  1. Zrobię na 100 procent,genialne,oczywiście jak zamieszczę u siebie na blogu to podlinkuję,że przepis pochodzi z tego bloga, pozdrawiam(nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciastka z sezonowymi owocami, pycha :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Bierzcie i pieczcie z tego przepisu wszyscy :)

    OdpowiedzUsuń