poniedziałek, 8 lipca 2013

"Nadeszła chwila na pstrąga z grilla" :)

 
 Lekki pstrąg z grilla to kwintesencja lata. Dobre przyprawy i cytryna gwarantują wydobycie aromatu białego i delikatnego mięsa ryby a zabicie ewentualnego posmaku rzeki i mułu, za którym to nikt chyba nie przepada.

Pstrąga myjemy dokładnie, odcinamy głowę i z jednej strony nacinamy ukośnie skórę. Solimy w środku i w nacięciach.

Skórkę smarujemy przy pomocy pędzelka oliwą. Posypujemy przyprawami- u mnie suszony tymianek i trochę rozmarynu.

W brzuszek poza przyprawami wkładamy plastry cytryny i młodą, słodką cebulę.



Grillujemy na mocno nagrzanym ruszcie aż skórka będzie chrupiąca. Ważne, żeby nie przesmażyć ryby- będzie wtedy zbyt sucha.


Podajemy samą, z cytryna lub z sosem koperkowym, który przyrządzamy z 1 kubeczka gęstego jogurtu, 2 łyżek śmietany, koperku, szczypiorku. Lekko solimy i wciskamy sok z 1/2 cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz