sobota, 27 lipca 2013

Szybki chłodnik na upały : z ogórkiem i miętą.


Szybki i orzeźwiający. Bez gotowania, z sezonowymi warzywami, lekko słonawy i musujący. Uwielbiam go, w takie upały jem na śniadanie właśnie ten chłodnik.

Na 2 porcje potrzebujemy :

- 0,5 litra dobrego kefiru ; najlepiej polskiej firmy; mam na myśli autentyczny kefir z tzw "skrzepem mlecznym", sfermentowany, kwaskowy.
- 2 ogórki
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki posiekanego drobno koperku
- 2 łyżki posiekanej mięty
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz

Tutaj nie ma dużej filozofii ; ogórki trzemy na tarce, rzodkiew drobno siekamy. Mieszamy z kefirem, dodajemy koperek i miętę. Wlewamy sok z cytryny. Solimy i pieprzymy.

I gotowe.

1 komentarz: