poniedziałek, 15 lipca 2013

Włoska sałatka z fenkuła

 
Na temat tej sałatki mogę napisać jak polski celebryta w reklamie tv : gorąco polecam !  :P  :P  :P
 
Tutaj wszystko jest idealne : anyżkowy i chrupiący fenkuł, odświerzające jabłko, słodka cebula, chrupiące orzeszki... cudo.
 
Sałatka ma dwie wersje : włoską i francuską. Włoska z orzeszkami pinii i parmezanem, francuska z migdałami i brie. Robiłam ją dwa razy i wszystko pomieszałam , bo akurat takie składniki miałam pod ręką. Tak więc na zdjęciach brie jest podany z orzeszkami pinii a parmezan z migdałami.
 


Na jedną, dość sporą porcję potrzebujemy :

- 1 fenkuł ( wybieramy bulwę z dużą ilością koperku na łodygach)
- 1 jabłko
- 1 mała, słodka i czerwona cebula
- 2 łyżeczki orzeszków pinii ( albo migdałów)
- kilka plasterków brie lub kilka grudek parmezanu

Na dressing bierzemy 2 łyżki oliwy, łyżkę octu jabłkowego, łyżkę soku z jabłek, sok z 1/2 cytryny i szczyptę soli.


 
Fenkuła i cebulę kroimy w cienkie krążki ; jabłko przekrajamy na pół i szatkujemy w plasterki. Orzeszki lub migdały prażymy na patelni.  Brie kroimy na plastry a parmezan łamiemy na grudki.
 
Wszystko układamy na talerzu jak na zdjęciach. Posypujemy prażonymi orzechami, dodajemy koper .
 
Całość skrapiamy dressingiem, który najlepiej mocno mieszamy w zakręconym słoiczku.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz