wtorek, 20 sierpnia 2013

Jaga z owocami


O cudnych właściwościach kaszy jaglanej wiemy wszyscy. Jakoś nigdy nie miałam ani ochoty, ani okazji podać jej z mięsem czy innym sosem. Zawsze robiłam na słodko. Może dlatego, że zaleca się jej gotowanie w "pół na pół" mleku i wodzie ?

Zimą przyrządzam jagę na śniadanie z makiem, kardamonem, cynamonem i mandarynkami. Latem z wanilią i owocami.

Na jagę owocową potrzebujemy :

- szklankę kaszy jaglanej
- szklankę mleka i wody
- laska wanilii albo cukier waniliowy
- brązowy cukier
- sezonowe owoce
- szczypta soli




Jagę najpierw płuczemy a następnie gotujemy w osolonym wodzie i mleku z dodatkiem laski wanilii i cukru aż wchłonie cały płyn. Polecam nie zalewać od razu kaszy całą cieczą, tylko po trochu, dolewać w trakcie gotowania. Jaga powinna wchłonąć cały płyn i być lekko lepka. Cukru dajemy tyle, ile będzie nam odpowiadać.

Po ugotowaniu kaszę przekładamy do małych miseczek i studzimy. Przygotowujemy owoce : porzeczki, maliny, jagody, jeżyny... część rozgniatamy na mus, część zostawiamy w całości.

Jagę wykładamy na talerzyki, polewamy musem i dodajemy dużo owoców.

2 komentarze:

  1. jaga na słodko, równie pyszna co na wytrawnie! z owocami najlepiej ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. maku wprawdzie nie lubię ale resztę jak najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń