niedziela, 18 sierpnia 2013

Krem paprykowy z pesto i grzankami


 Sezon na paprykę się zaczyna, więc czas na miksowanie kremów : z tabasco, z krewetkami, z szafranem, z pieczonej papryki, z marynowanej papryki.... i wiele ,wiele innych.  :)

Na początek krem paprykowo- pomidorowy, podany z bazyliowym, grubo mielonym pesto i grzankami.

Co musicie mieć ?

- 5 dużych papryk
- 1 puszkę pomidorów
- 1 białą, słodką cebulę
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- sól
- swoje ulubione pesto ( ja skręciłam bazylię z pestkami dyni, olejem z pestek winogron i czosnkiem)
- biała bułka do grzanek

Sprawa jest bardzo prosta : papryki kroicie w kostkę, układacie w garnku i zalewacie wodą. Dodajecie cebulę i gotujecie aż wszystko zmięknie. Ściągacie z ognia, wrzucacie pomidory, czosnek i przyprawy. Miksujecie. Podajecie z grzankami i pesto.






1 komentarz:

  1. Oj chodzi za mną taka zupka! Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń