wtorek, 6 sierpnia 2013

Oryginalna sałatka Cezara.

 
 
Sałatka Cezara ( Caesar Salad) to obowiązkowe danie w każdej knajpie i restauracji ; nawet jeśli nazywa się po prostu sałatką z kurczakiem, to zawsze jest pewną wersją właśnie sałatki Cezara. Przegrzebałam kilka stron w sieci w poszukiwaniu tego oryginalnego przepisu. Właściwie to są dwa podstawowe warianty : z grillowaną piersią kurczaka oraz z jajkiem na miękko i opiekanym boczkiem.
 
Zdecydowałam się na najpopularniejsza wersję : z grillowanym kurczakiem. Pamiętajcie, że oryginalna sałatka ma w sobie tylko te a nie inne składniki ; sałatę rzymską ( a nie żadna lodową), parmezan ( a nie żaden inny żółty ser jak gouda, masdamer etc) no i dressing... dressing to nie klasyczny winegret , dressing do Cezara robimy na żółtkach.
 
Ale do dzieła. Na duża miskę ( 4 osoby) potrzebujemy :
 
1 główkę sałaty rzymskiej
2 filety ( piersi) kurczaka
3 kromki białego, tostowego pieczywa
2 łyżki tartego parmezanu
 
Na dressing :
 
3 żółtka
1-2 ząbki czosnku ( ja dałam 3, lubię czosnek w sosach)
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki sosu worcester ( tradycyjny sos angielski dodawany do wielu dań; znajdziecie bez problemu w dużych marketach, u nas najczęściej dostępna jest marka Lea & Perrins)
sok z 1/2 cytryny
ok 10 łyżek oleju rzepakowego lub z pestek winogron
sól do smaku
 
 
No to robimy :
 
Pierś kurczaka solimy i pieprzymy, skrapiamy olejem i grillujemy lub pieczemy. Ważne, żeby kurczaka nie przesmażyć, inaczej będzie suchy na wiór i nie smaczny. Gdy jest gotowy odkładamy go na desce do krojenia na bok, żeby mięso odpoczęło; kroimy w paski dopiero po kilku minutach.
 
Teraz mamy czas na zrobienie grzanek z białego pieczywa : kromki kroimy w równe kostki, solimy i przyrumieniamy na oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym.
 
W dużej misce układamy na dnie sałatę rzymską, na nią pokrojone w paski piersi kurczaka, grzanki i posypujemy wszystko tartym parmezanem.
 
Dressing mieszamy z w/w składników, dokładnie mieszając wszystkie razem. Czosnek wyciskamy przez praskę.
 
 


1 komentarz: