poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Śniadanko na wypasie ;omlet z brie, oliwkami i bazylią



To dziwne połączenie okazało się bardzo smaczne. Serio. Pycha.

Potrzebujemy :

-  2 jajka
- kilka plasterków sera brie
- po łyżce posiekanych czarnych i zielonych oliwek
- kilka listków bazylii
- sól
- pieprz
- olej do smażenia

Oddzielamy żółtka od białek; z białek ubijamy delikatna piankę. Nie sztywną jak do ciast, tylko leciutką, mocniejsze roztrzepanie białek samym widelcem wystarczy. Dodajemy żółtka , solimy i mieszamy na jednolitą masę. Wylewamy ją na rozgrzany olej i smażymy powoli z jednej i z drugiej strony.

Gdy omlecik się zaczyna ścinać po obróceniu, na jedną połówkę wykładamy plasterki brie, oliwki i bazylię. Zawijamy omlet i przekładamy na talerz. Oprószamy pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz