Musimy kupić :
- 1 podwójną pierś kurczaka
- kilka małych słodkich cebulek, np. szalotek ( jeśli są większe, musimy je pociąć na ćwiartki)
- 2 szczypty szafranu irańskiego albo 1 czubata łyżeczka szafranu tureckiego. W razie braku szafranu proponuję zastosować przyprawę curry.
- miód ; około 3 łyżek
- oliwa : około 3 łyżek
- sok z 1 cytryny
- świeży tymianek
- sól
Sprawa jest bardzo prosta : mieszamy ze sobą dokładnie składniki marynaty, mięso kroimy na kostkę, cebule obieramy ze skórki, wszystko delikatnie solimy i bardzo dokładnie nacieramy marynatą. Zostawiamy na min 5 godzin.
Na przemian nakłuwamy na patyk kurczaka i cebulę ; grillujemy na górnej półce, żeby mięso się ścięło a cebula zmiękła. Dopiero teraz zniżamy tacki nad sam węgiel, trzymamy tak, aż szaszłyk się ładnie spiecze.
Przed samym podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz