piątek, 9 sierpnia 2013

Zaru Soba czyli japoński makaron na lato.


Soba to gryczany, tradycyjny makaron japoński. Ma kolor szaro- brązowy. Jest lekkostrawny, zdrowy i smakuje wyjątkowo charakterystycznie. W tradycji japońskiej jego długie nitki symbolizują długie życie. Je się go na zimno ( Zaru Soba) albo na ciepło, najczęściej maczany w gorącym bulionie ( Kake Soba).

Sobe bez problemu kupimy w każdym sklepie z produktami azjatyckimi oraz w większych hipermarketach, na stoiskach orientalnych. W opakowaniu nitki są podzielone na 4 porcje. Jedna porcja z opakowania to spora miseczka dla 1 jednej osoby.Makaron na zimno podaje się z lekkim sosem na oleju sezamowym, dodatki są ograniczone do minimum.

Do naszego makaronu musimy kupić :

1 opakowanie makaronu Soba
Różyczki brokuła
Gruby szczypior od cebuli
Biały sezam
Czarny sezam

Na sos do makaronu potrzebujemy ( proporcje podane na porcję dla jednej osoby) :

Olej sezamowy - 2 łyżki
Ocet ryżowy- 2 łyżki
Sos sojowy- 1 łyżeczka
Cukier - 1 łyżeczka ( płaska)


Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minut. Soba dość szybko jest gotowa, dlatego ważne jest, żeby na bieżąco sprawdzać czy nie zaczęła się rozgotowywać. Odcedzamy ją na sitku i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy na bok.

Brokuła podzielonego na małe różyczki gotujemy na pół-twardo ( wodę oczywiście też solimy). Odcedzamy i studzimy.

W miseczce przygotowujemy dressing : najpierw trzepaczką mieszamy cukier z octem , aż do jego zupełnego rozpuszczenia się. Teraz dodajemy olej sezamowy i sos sojowy.

Makaron przekładamy z sitka do miski, polewamy sosem i dokładnie ( najlepiej rękoma) mieszamy. Wsypujemy dodatki ( szczypior, brokuł, sezam), przemieszajmy i odstawmy do lodówki na godzinę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz