sobota, 14 września 2013

Bakłażan zapiekany z kurkami i serem blue lazur

 
 
Zaczynam się obawiać, że mój blog na jesień przeradza się w spis przepisów z bakłażanami i dynią... i niczym więcej  :) Nic na to nie poradzę : dynię uwielbiam a co do bakłażana, to poprzysięgłam sobie, że udowodnię, iż jest to warzywo smaczne i interesujące.

Na naszego zapiekanego bakłażana potrzebujemy :

- 1 ślicznego i przystojnego bakłażana
- garść kurek
- plaster sera blue lazur
- mała szalotka
- oliwa
- pietrucha
- sól , pieprz i rozmaryn
- razowy chleb na grzanki

Bakłażana kroimy na 2 części, miąższy przekrajamy "w kratkę" ( ostrożnie, żeby nie przeciąć skórki). Solimy , nacieramy oliwą i opiekamy aż zmięknie.

Kurki czyścimy, płuczemy i dusimy na oliwie z drobno posiekaną szalotką.

Opieczonego bakłażana wyciągamy, wyjmujemy miąższ. Drobno go kroimy i dodajemy do kurek z szalotką. Dalej dusimy ; przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.

Nadziewamy łódeczki z bakłażana naszym nadzieniem oraz kawałkami sera blue lazur. Zapiekamy jeszcze kwadrans.

Podajemy posypane pietruchą, skropione oliwą oraz z grzankami.

1 komentarz: