poniedziałek, 16 września 2013

Crumble jeżynowe z kokosową krusznką i malibu




Owoce pod kruszonką chodziły mi po głowie, odkąd obejrzałam na Discovery program o historii angielskiej kuchni ; odcinek był o latach powojennych, gdzie to gospodynie domowe, nie mając innych możliwości, serwowały na deser owoce pod kruchą masą z masła, cukru i mąki.

No więc zrobiłam swoje crumble : z jeżyn posypanych cukrem, z kieliszeczkiem malibu, posypanych kruszonką kokosową.

Na 2 porcje potrzebujemy : szklaneczkę jeżyn, kieliszek malibu ( "setka"), ćwierć kostki masła, 4 łyżki cukru, mąka pszenna, 2 łyżki wiórków kokosowych.

Jeżyny układamy w kokilkach, posypujemy lekko cukrem i podlewamy malibu.

Z masła, cukru, mąki i wiórków kokosowych ugniatamy kruszonkę.

Przykrywamy nią jeżyny i zapiekamy.

Super sprawa.

2 komentarze:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Państwa blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń