niedziela, 29 września 2013

Kebaby z raitą i pieczonymi warzywami

 
 Mix kuchni tureckiej i indyjskiej : aromatyczne mięso, pikantne warzywa i łagodząca wszystkie smaki jogurtowa raita z miętą i ogórkiem. Strasznie dobre i wcale nie trudne.

Najpierw zróbmy raitę i wstawmy ją do lodówki na godzinkę, żeby smaki się przegryzły.

Na raitę potrzebujemy duży gęsty jogurt ( najlepiej typu greckiego), miętę, dymkę ze szczypiorem, ogórka, sól i pieprz. Wszystko drobno siekamy ( z ogórka usuwamy pestki), mieszamy i doprawiamy. Zostawiamy w lodówce.



Do piekarnika wstawiamy warzywa pokrojone w grubą kostkę : cukinię, marchew, paprykę, cebulę, korzeń pietruszki. Warzywa doprawiamy ostrą papryka , solą i oliwą. Pieczemy aż będą miękkie i chrupiące.

Na kebaby potrzebujemy mielone mięso. Idealna jest jagnięcina, ale w polskich warunkach cenowych proponuję mieszankę wołowo- indyczą ( najlepiej mięso z udźca ).

Mięso doprawiamy specjalną mieszanką przypraw do kebaba. Ja swoją kupiłam w Stambule. Nie tylko przyprawę do kebaba, ale też pełno innych ( min wielka paczkę szafranu). Na lotnisko myśleli , że przemycam dragi. DŻISAS.

Najlepsza do kupienia w Polsce jest przyprawa do kebabu Kamis. Nie kupujcie Prymatu do kebabu i gyrosa : kababu nie robi się z dodatkiem ziół, a w Prymacie wyjątkowo silnie czuć suszony rozmaryn.

Można samemu skomponować własną mieszankę z ostrej i słodkiej papryki, kuminu ( kmin rzymski), czosnku, pieprzu, gorczycy.

Mięso doprawiamy, solimy i owijamy wokół patyczków na szaszłyki. Grillujemy / pieczemy ; ważne żeby się upewnić, że mięso przy samych patyczkach nie jest surowe, więc nie róbmy kebabów zbyt grubych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz